2023.12.31. Összgyülekezeti istentisztelet

A 2023-as évtől a gyülekezet presbitériuma döntése alapján a hónap ötödik vasárnapjain összgyülekezeti istentiszteleteket tartunk. Az év utolsó napja, vasárnapja is ilyen alkalom volt, amelynek különlegessége abban is rejlik, hogy a gyülekezet négy lelkipásztora “hivatalosan” utoljára szolgált együtt, hisz másnaptól, január elsejétől Sztankó Gyöngyi lelkésznő 43 évi szolgálat után végleg nyugdíjba vonul. Körzetében, a IV. körzetben továbbra is vállal helyettesítő szolgálatokat. 

2023.12 adventi alkalmak

2023.12 adventi alkalmak – koncertek, kézműveskedés…

Az adventi időszakban kölönböző, nagyokat vagy épp a kicsiket megmozgató alkalomnak ad helyet az evangélikus nagytemplom és a gyülekezeti ház.

December 6. Az adventi sorozat harmadik napján a Luther Kiadó ízelítőt adott az aktuális kínálatából, Boda Zsuzsanna és Kézdi Beáta tolmácsolásában. Az alkalom után könyvásárlásra is lehetőség volt.

December 8. Az adventi sorozat záró alkalmán a Pásztortűz trió adott rövid, adventi és karácsonyi énekekből álló koncertet. 

December 8. Szekeres Adrien koncertje

Az esti órákban megszólaló adventi koncerten a templom zsúfolásig megtelt az Artisjus-díjas magyar énekesnő, dalszerző előadására.

December 9. Adventi gyerekfoglalkozás

Második alkalommal telt meg a gyülekezeti terem gyermekekkel, akik éneklés (Horváth-Hegyi Áron lelkész vezetésével) és nekik szóló, Jézus születését felevenítő tanítás után (Adámi Márta hittanár) mézeskalács sütésen vehettek részt. Az alkalmakat szervező György Gizella tanárnő munkáját kollégái és szülők segítették.    

December 9. Adventisták koncertje

2023.10.21 Gyülekezeti nap – családkutatás

A nyíregyházi evangélikus nagytemplom felszentelésének 237. évfordulójára megtartott gyülekezeti napot az egyházközség „Család és hit” címmel rendezte meg. Erre az alkalomra a nyilvános gyűjteményi levéltárunk és a HÉTCSE-Hét Határon Túl Családkutató Egyesülettel közösen egy családtörténeti kiállítást tervezett. A családfa kutatóknak köszönhetően és hozzájárulásukkal 12 család történetét mutathattuk be.
Minden roll up-on látható egy családfa, a hozzá tartozó történet, képek és dokumentációk.

A hely korlátja miatt nem teljes családfákat, azoknak csak egy szeletét mutatjuk be.
Ezek a családok lettek kiállítva, mellettük azoknak a neve szerepel, akik közreadták, kutatták:

Czirják és Hrestyák család – Összeállította: Hrestyák Rudolf
Csendes család – Összeállította: Csendes József
Csuvarszky – Csabafi család – Összeállította: Bánáti Istvánné Csabafi Ibolya
Dankó család – Összeállította: Balogh Károlyné Dankó Ilona
Magyar és Tomasovszki család – Összeállította: Magyar László
Morauszky család – Összeállította: Morauszky Tamás
Nádasy – Trsztyenszky család – Összeállította: Nádasy Csaba
Petris család – Összeállította: Lénárt Ferenc
Szmolár család – Összeállította: Nádasy Csaba
Vitál – Váci család – Összeállította: Illyés Péter és Stick Gyula

Célunk az volt, hogy ne csak a szakmában jártasak nézzék meg a kiállítást, hanem azok is, akik szeretik a történelmet, szeretik a családtörténeteket. Ezért is igyekeztünk gazdagon illusztrálni a megjelent családfákat.
A nap folyamán kutatással kapcsolatos előadásokat hallhattuk, de szó volt a család és a hit kapcsolatáról is. Morauszky Tamás: A családfakutatás nehézségei és örömeiről tartott előadást.
Nagy István a HÉTCSE vezetője Németországból videófelvételen küldte el előadását erre az alkalomra. Istenbe vetett hittel – családfával múltunkért, jelenünkért, jövőnkért címmel.
Stick Gyula a Váci Mihály Kulturális Egyesület elnöke a Váci családnál töltött éveire emlékezett vissza és ezt osztotta meg a gyülekezettel.
Babicz Gyöngyi az Evangélikus Kossuth L. Gimnázium volt igazgatója és Egyházközségünk körzeti felügyelője Vallomást tett hitről és családról.
Az egész gyülekezeti nap istentisztelet keretébe volt foglalva. Az elején Szmolár Attila a végén pedig Dr. Kovács László Attila lelkész úr hirdette az igét.
A roll up-ok elkészítéséhez nagyon sok segítséget kaptam a kutatóktól és Tomasovszki Istvántól, aki a grafikus munkát végezte.
Mivel a levéltárnak önálló gazdálkodása nincs, ezért saját erőből ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg. A roll up-ok megjelenését 250 000, Ft- azaz kettőszáz ötven ezer forintban a Gyűjteményi Tanács a fent maradó összegben pedig a Nagytemplomért Alapítvány finanszírozta.

Beszámoló a szon.hu-n >>