2023.10.21 Gyülekezeti nap – családkutatás

A nyíregyházi evangélikus nagytemplom felszentelésének 237. évfordulójára megtartott gyülekezeti napot az egyházközség „Család és hit” címmel rendezte meg. Erre az alkalomra a nyilvános gyűjteményi levéltárunk és a HÉTCSE-Hét Határon Túl Családkutató Egyesülettel közösen egy családtörténeti kiállítást tervezett. A családfa kutatóknak köszönhetően és hozzájárulásukkal 12 család történetét mutathattuk be.
Minden roll up-on látható egy családfa, a hozzá tartozó történet, képek és dokumentációk.

A hely korlátja miatt nem teljes családfákat, azoknak csak egy szeletét mutatjuk be.
Ezek a családok lettek kiállítva, mellettük azoknak a neve szerepel, akik közreadták, kutatták:

Czirják és Hrestyák család – Összeállította: Hrestyák Rudolf
Csendes család – Összeállította: Csendes József
Csuvarszky – Csabafi család – Összeállította: Bánáti Istvánné Csabafi Ibolya
Dankó család – Összeállította: Balogh Károlyné Dankó Ilona
Magyar és Tomasovszki család – Összeállította: Magyar László
Morauszky család – Összeállította: Morauszky Tamás
Nádasy – Trsztyenszky család – Összeállította: Nádasy Csaba
Petris család – Összeállította: Lénárt Ferenc
Szmolár család – Összeállította: Nádasy Csaba
Vitál – Váci család – Összeállította: Illyés Péter és Stick Gyula

Célunk az volt, hogy ne csak a szakmában jártasak nézzék meg a kiállítást, hanem azok is, akik szeretik a történelmet, szeretik a családtörténeteket. Ezért is igyekeztünk gazdagon illusztrálni a megjelent családfákat.
A nap folyamán kutatással kapcsolatos előadásokat hallhattuk, de szó volt a család és a hit kapcsolatáról is. Morauszky Tamás: A családfakutatás nehézségei és örömeiről tartott előadást.
Nagy István a HÉTCSE vezetője Németországból videófelvételen küldte el előadását erre az alkalomra. Istenbe vetett hittel – családfával múltunkért, jelenünkért, jövőnkért címmel.
Stick Gyula a Váci Mihály Kulturális Egyesület elnöke a Váci családnál töltött éveire emlékezett vissza és ezt osztotta meg a gyülekezettel.
Babicz Gyöngyi az Evangélikus Kossuth L. Gimnázium volt igazgatója és Egyházközségünk körzeti felügyelője Vallomást tett hitről és családról.
Az egész gyülekezeti nap istentisztelet keretébe volt foglalva. Az elején Szmolár Attila a végén pedig Dr. Kovács László Attila lelkész úr hirdette az igét.
A roll up-ok elkészítéséhez nagyon sok segítséget kaptam a kutatóktól és Tomasovszki Istvántól, aki a grafikus munkát végezte.
Mivel a levéltárnak önálló gazdálkodása nincs, ezért saját erőből ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg. A roll up-ok megjelenését 250 000, Ft- azaz kettőszáz ötven ezer forintban a Gyűjteményi Tanács a fent maradó összegben pedig a Nagytemplomért Alapítvány finanszírozta.

Beszámoló a szon.hu-n >>