VIDEÓ VÁLOGATÁSOK


2018.12.25. Karácsonyi Zenés Áhítat a Nagytemplomban…


2018. október 31-én, szerdán a Reformáció ünnepének estéjén az evangélikus templom előtt gyülekeztünk és fáklyás menetben mentünk át a református templomba, ahol közös ünnepi istentiszteletet tartottunk.

Videó és hang: id. Sallai Gábor


Félünk valamitől, vagy csak egyszerűen nem figyelünk rájuk, miközben ők talán inkább támogatást várnának, “lelkes” munkájukhoz !

Újra a Biblia Projektről a Bonum TV. Délelőtt című műsorában …

Forrás: Bonum TV.
Közzététel: 2018. jún. 25.
“A Biblia Projekt szeretne rávilágítani arra, hogy a Biblia az elejétől a végéig egy nagy összefüggő történet, ami Jézushoz vezet. A projekt hátterében egy Amerikából származó kezdeményezés áll, a The Bible Project. A magyar csapatról, videóikról és azok evangelizációs eszközeiről beszélgettünk a Délelőttben Bálint Annával és Székely Pál Domokossal. ”


2018. május 20. PÜNKÖSD ÜNNEPE

A magyar “Biblia Projekt”  önkéntes munkatársai egy újabb ajándékot készítettek számunkra, mely a Szentlélekről szóló videó magyar adaptációja.

 

Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek URa.
(Zak 4,6)


2018.04.15. ZENÉS ÁHÍTAT

2018. április 15-én vasárnap este a Nagytemplomban Zenés áhítat volt, melyen a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium kórusa, és hangszeres növendékei léptek fel. A fiatalok meglepően színes előadásán készült az alábbi videónk. Reméljük, hogy ezzel a koncerttel – a tavalyi nagytemplomi fellépés után – egy szívet melengető új hagyományt köszönthetünk! A Művészeti Szakgimnázium kórusának tagjai mellett, közreműködő növendékek voltak még: Décsei Botond orgona, Nagy Laura, Mozga Barbara és Gerzsenyi Tünde szóló ének, Szántó Bálint és Bodnár Imre trombita, valamint Balogh Zsolt cselló.

Vezényelt: Pető István, Konferált: Kulcsár Éva, Orgonán kísért Kiss Zoltán orgonaművész

Igehirdető: dr. Kovács László Attila igazgató lelkész

Videó: Sallai Gábor


2018.03.25. ORGONAHANGVERSENY I.

Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulóján, a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében orgonahangverseny volt

a Nyíregyházi  Evangélikus Nagytemplomban.


2018.01.10.

 Nagy örömmel adunk hírt egy új, Magyarországon is elindult missziós munkáról, melynek neve a “Biblia projekt” ! 

Mi az a magyar ” Biblia Projekt ” ?

Lényegét tekintve a teljes Bibliát átfogó amerikai animációs videó sorozatnak a magyar adaptációját jelenti (nyelv-hang és animáció), mely videó sorozat így már a “mai” magyar nyelven, jól érthető és emészthető formában mutatja be a Biblia szerkezetét, történeteit és az egyes részek üzeneteit. Az eredeti angol nyelvű és grafikájú animációs videó sorozat készítése az Egyesült Államokban indult 2013-ban ( „The Bible Project“ Tim Mackie és Jonathan Collins ) majd miután a szerzők szabad hozzáférést és jogot biztosítottak a más nyelvekre történő adaptálást vállalók számára, így többek között Németországban, majd most már Magyarországon is elindult ez a munka.

(Itt találja Biblia projekt munkacsoportjának honlapját a weben)

Egy ilyen a teljes Bibliát átfogó videó sorozat adaptálása azaz fordítása, hanganyag készítése szinkronja, majd az animációk szükség szerinti módosítása és még sorolhatnánk… rengeteg munkát, sokrétű hozzáértést, és persze nagy felelőséget is jelent egyszerre. 

Mint megtudtuk ez a magyarországi projekt egy alapvetően ökumenikus, és persze hogy fiatalok által kezdeményezett feladattá vált, mely munka természetesen nagyrészt önfeláldozó társadalmi munkában készül majd…, írhatnánk jövő időben… de nem,  mert ma már elkészült a sorozat első magyar adaptációja, melyet most a projektcsapat engedélyével az alábbiakban itt is közzé teszünk, várva a további munkához szükséges támogatásokat:

  

(Mózes első könyve – Genezis 1-11. fejezetig)

2017.12.25. Hétfőn, karácsony első napján, Ferencz Karolina

nyíregyházi származású, Ausztriában élő énekművész szolgált zenés áhítaton a Nagytemplomunkban.

Az alábbi videó felvételen G.F. Händel a Messiás oratóriumából hallgathatunk egy részletet:

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját… Ézs 40,11

Kamera: Kiss Benedek


2017.12.25. Hétfőn, karácsony első napján, gyülekezetünk énekkara is szolgált.

 

Kamera: Kiss Benede


2017.05.13 Országos evangélikus kórustalálkozó, Szarvas:

       

2017. május 13-án szombaton, a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett országos kórustalálkozón kis létszámú, de lelkes gyülekezeti énekkarunk is jelen volt a szarvasi Ótemplomban fellépő kórusok sorában.


A reformáció 500 éves öröksége:  Dr.Csepregi András előadása

    
Közzététel: 2017.04.28

2017. április 28. A Magyarországi Luther Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezésében jubileumi előadás sorozatra kerül sor minden hónap utolsó csütörtökén a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum előadótermében. Negyedik alkalommal, 2017. április 28-án dr. Csepregi András teológus, lelkész, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze tartott előadást. Luther,  Isten kétféle kormányzása címmel.
Videó: Győri András Timótheus


2016. jan. 28.

Ha eddig nem tudtuk volna, hol a pokol, Nadia Murad elmondja…

A háború sújtotta területeken szisztematikusan elkövetett nemi erőszak ellen harcoló két aktivista, Denis Mukwege kongói orvos, és Nadia Murad jazidi jogvédő kapta 2018-ban a Nobel-békedíjat.
Ha eddig nem tudtuk volna, hol a pokol, Nadia Murad most elmondja. A ma már Nobel békedíjas megrázó történetét hallgatva biztosak lehetünk benne; a pokol itt van közöttünk, – itt van bennünk !

Forrás: Shingal TV – YouTube

Bár nem magyarul szólt, sőt, Ő talán még csak nem is “keresztény”, de… ugye érthető volt ?

„ …nicht nur die Opfer unter dem Rad zu verbinden, sondern dem Rad selbst in die Speichen zu fallen.” ( Dietrich Bonhoeffer )

Ha az ember azt teszi amit tesz, és nem teszi azt amit kellene, halálra van ítélve, akkor is, ha úgy mellékesen “megvédi” a “keresztény európát”! (szerk.)

A nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom harangjai is szólnak…


A Menekültek Világnapja, nem ” csak egy nap… ” !

Krisztus mondja: Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el.
(Lk 10,16)


Közzététel: 2015. okt. 31.

2015.10.31 A Reformáció ünnepén, a már hagyománnyá vált énekszóval történő fáklyás felvonulással vonultak át együtt, az evangélikus és református hívek, az ősi Nyíregyházi Evangélikus templomból a Református templomban tartott ünnepi Istentiszteletre.

 


2011. december 7.

A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom 225 éves jubileuma alkalmából jelent meg a Kövekbe épített hitvallás című kötet, A kötetben lévő fotókból készült képösszeállítás az alábbiakban tekinthető meg.