2018.03.25. ORGONAHANGVERSENY I.

Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulóján, a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében orgonahangverseny volt

a Nyíregyházi  Evangélikus Nagytemplomban.

 


2018.01.10.

 Nagy örömmel adunk hírt egy új, Magyarországon is elindult missziós munkáról, melynek neve a “Biblia projekt” ! 

Mi az a magyar ” Biblia Projekt ” ?

Lényegét tekintve a teljes Bibliát átfogó amerikai animációs videó sorozatnak a magyar adaptációját jelenti (nyelv-hang és animáció), mely videó sorozat így már a “mai” magyar nyelven, jól érthető és emészthető formában mutatja be a Biblia szerkezetét, történeteit és az egyes részek üzeneteit. Az eredeti angol nyelvű és grafikájú animációs videó sorozat készítése az Egyesült Államokban indult 2013-ban ( „The Bible Project“ Tim Mackie és Jonathan Collins ) majd miután a szerzők szabad hozzáférést és jogot biztosítottak a más nyelvekre történő adaptálást vállalók számára, így többek között Németországban, majd most már Magyarországon is elindult ez a munka.

(Itt találja Biblia projekt munkacsoportjának honlapját a weben)

Egy ilyen a teljes Bibliát átfogó videó sorozat adaptálása azaz fordítása, hanganyag készítése szinkronja, majd az animációk szükség szerinti módosítása és még sorolhatnánk… rengeteg munkát, sokrétű hozzáértést, és persze nagy felelőséget is jelent egyszerre. 

Mint megtudtuk ez a magyarországi projekt egy alapvetően ökumenikus, és persze hogy fiatalok által kezdeményezett feladattá vált, mely munka természetesen nagyrészt önfeláldozó társadalmi munkában készül majd…, írhatnánk jövő időben… de nem,  mert már elkészült a sorozat első magyar adaptációja, melyet most a projektcsapat engedélyével az alábbiakban itt is közzé teszünk:

(Mózes első könyve – Genezis 1-11. fejezetig)
 

2017.12.25. Hétfőn, karácsony első napján, Ferencz Karolina

nyíregyházi származású, Ausztriában élő énekművész szolgált zenés áhítaton a Nagytemplomunkban.

Az alábbi videó felvételen G.F. Händel a Messiás oratóriumából hallgathatunk egy részletet:

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját… Ézs 40,11

 

Kamera: Kiss Benedek


2017.12.25. Hétfőn, karácsony első napján, gyülekezetünk énekkara is szolgált.

 

Kamera: Kiss Benedek


A Menekültek Világnapja, nem ”  csak egy nap… ” !

Krisztus mondja: Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el.
(Lk 10,16)


2017.05.13 Országos evangélikus kórustalálkozó, Szarvas:

         

       

2017. május 13-án szombaton, a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett országos kórustalálkozón kis létszámú, de lelkes gyülekezeti énekkarunk is jelen volt a szarvasi Ótemplomban fellépő kórusok sorában.


A reformáció 500 éves öröksége:  Dr.Csepregi András előadása

    
 
Közzététel: 2017.04.28

2017. április 28. A Magyarországi Luther Szövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezésében jubileumi előadássorozatra kerül sor minden hónap utolsó csütörtökén a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum előadótermében. Negyedik alkalommal, 2017. április 28-án dr. Csepregi András teológus, lelkész, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze tartott előadást.Luther és Isten kétféle kormányzása címmel.
(Videó: Győri András Timótheus)Közzététel: 2015. okt. 31.

2015.10.31 A Reformáció ünnepén, a már hagyománnyá vált énekszóval történő fáklyás felvonulással vonultak át együtt, az evangélikus és református hívek, az ősi Nyíregyházi Evangélikus templomból a Református templomban tartott ünnepi Istentiszteletre.

 


A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom 225 éves jubileuma alkalmából jelent meg a Kövekbe épített hitvallás című kötet, amely megvásárolható az iratterjesztésekben és a lelkészi hivatalban 3500,- Ft-ért.          A kötet tartalmából készült képvideó az alábbiakban tekinthető meg.

 


 

ISTENTISZTELETEK  MEGTEKINTÉSE  ONLINE 

(Jelenleg csak kísérleti jellegü közvetítések történhetnek.)