2019. évi képmappák

2019. évi Képmappák
2019.12.18. Óvodásaink karácsonyi ünnepsége

2019.12.18-án délután óvodánk új tornatermében óvodásaink felszabadult lélekkel, nagy szeretettel és igyekezettel előadott karácsonyi ünnepségén vehettek részt a meghívottak, mely újra megerősítette a megjelentekben (szülők és a fenntartó gyülekezet), a még 2009. évben született elhatározást, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni kell az óvoda fenntartását, és az óvodában végzett áldozatos munkát.

Hála és köszönet az iskolánk és óvodánk pedagógusainak és minden kedves munkatársának!

Fotók: id. Sallai Gábor

2019.10.19-20. 233 éves a nyíregyházi evangélikus Nagytemplom

Az 1753-ban ide települt tirpák ősök „kövekbe épített hitvallása”; a nagytemplom, a főbejárat felett és az orgonakarzaton máig ragyogó arany betűkkel hirdeti: 

ERŐS VÁRUNK AZ ÚRISTEN!

A templomszentelési évfordulót gyülekezeti nap keretében ünneplik meg a mai utódok évek óta. Idén a felújításra váró Istenháza mellett a most felújított gyülekezeti házért is hálát adtak október 19-20-án.

„Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpá és Sén között, és elnevezte Eben- Háézernek, mert ezt mondta: Az Úr segített el bennünket egészen idáig!” (1Sám 7,12 RÚF; Eben-Háézer jelentése: „a segítség köve”.) 

Tovább, a beszámolóra ...

Szöveg: Garai András Fotók: Csutkai Csaba

2019.09.29. Borbánya, Hálaadó Istentisztelet

2019. 09. 29-én,  szeptember utolsó vasárnapján tartottuk - családi istentisztelet keretében - Borbányán a termésért való hálaadást.  A szószéki igehirdetésben Adámi László körzeti parókus lelkész  Jer 17,5–11 alapján arról szólt: "Az Úrban bízó szívre van legfőképp szükségünk". 

(A borbányai kicsiny evangélikus templomnak egyébként 70 éve, 1949. szeptemberében kezdődött el az építése.)

Szöveg (részlet): Adámi László Fotók: Lippai Kamilla

A teljes istentisztelet meghallgatható a Médiatárban...

 

2019.09.28. Rozsrétszőlő, 25 éves az imaház

2019. szeptember 28-án, szombaton 1000 órakor hálaadó istentiszteleten emlékeztünk meg a Betlehem Imaház felszentelésének 25 éves évfordulójáról.  Az igehirdetés szolgálatát dr. Fabiny Tamás az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte, aki felszentelte az új földszinti gyülekezeti termet és az új oltárt.  Az együttlét 1230  órától ebéddel zárult.

Fotók: Sallai Gábor

2019.09.27. Óvodánk 10 éves jubileuma

2019. szeptember 27-én, pénteken 1600 órai kezdettel az evangélikus óvodánk fennállásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi istentisztelet volt a Nagytemplomban, melyen dr. Fabiny Tamás püspök úr végezte az igehirdetés szolgálatát.

Fotók: id. Sallai Gábor

2019.09.02. Az Evangélikus Iskola és Óvoda tanévnyitója tanévnyitója

2019. szeptember 2-án, hétfőn volt az Evangélikus Általános Iskola és Óvoda tanévnyitója a Nagytemplomban. Az ünnepi alkalmon készült fotósorozatunk.

Fotók: Sallai Gábor

2019.09.01. Az Evangélikus Gimnázium tanévnyitója

2019. szeptember 1-én vasárnap tartotta az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanévnyitóját a Nagytemplomban. Fotósorozatunk az ünnepi alkalmon készült.

Fotók: Sallai Gábor

2019.08.24. Iserlohn-Nyíregyháza-Vidor-Inklusion

A Workers Delight Iserlohn város határain túl is a befogadás és az integráció élő példája...

Iserlohn 30 éve Nyíregyháza testvérvárosa. Ez alkalomból kapott meghívást a német együttes a VIDOR Fesztiválra. De mi köze van a Workers Delightnak az Iserlohni Műhelyekhez kérdezhetnénk? Az Iserlohner Werkstätten gGmbH a német evangélikus egyház alapította Diakonie Mark-Ruhr gGmbH holding tagja, amely meghatározott oktatási, gazdasági és technikai elvek szerint működik a fogyatékkal élők részvételével.

Mivel a zene szinte mindenki számára közös nyelv lehet, a Workers Delight 2008 projektet Thomas Liebich és Uwe Eisenbeiß az Iserlohner Werkstätten munkatársai indították el, az erre vállalkozó 6 fogyatékos résztvevővel. Azóta a zenekar számos városban különféle hivatalos és magán rendezvényeken lépett fel, valamint zenekari versenyeken vett részt nagy sikerrel...

------------------

Die Iserlohner Werkstätten GmbH ist ein Unternehmen der Diakonie Mark-Ruhr gGmbH und arbeitet sowohl nach pädagogischen als auch nach wirtschaftlichen und technischen Grundsätzen für und mit Menschen mit Handicap.

Da Musik eine Sprache für alle ist, wurde das Projekt Workers Delight 2008 durch die Mitarbeiter Thomas Liebich und Uwe Eisenbeiß mit 6 Menschen mit Handicap gestartet. Seit dieser Zeit ist die Band bei verschiedenen offiziellen Anlässen von Städten sowie privaten Veranstaltungen und Werkstätten als auch Bandwettbewerben aufgetreten.

Foto: Gábor Sallai

2019.08.11. Lukács 6,27-35 Lénárt Viktor igehirdetése

2019. augusztus 11-én, Szentháromság ünnepe után 8. vasárnap a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet istentiszteletén Lénárt Viktor igehirdetését hallhatjuk Lukács 6,27-35 alapján...

Videó felvétel és szerkesztés: Fekete Gy. Viktor Készült a Mennyei Út Alapítvány megbízásából a Józsefvárosi Evangélikus gyülekezetben.

2019.06.23. Énekkari évzáró alkalom

2019. június 23-án, vasárnap délután gyülekezetünk énekkara szeretetvendégséggel egybekötött évzáró alkalmát tartotta. Elbúcsúztunk az önkéntes szolgálatot végző amerikai házaspártól, Tabby-től és Tony–tól, akik itt tartózkodásuk alatt szorgalmas tagjai voltak kórusunknak.

Karvezetőnk, dr. Kovács László Attila búcsúénekünk után a „Kövekbe épített hitvallás” című könyvet adta át nekik emlékül, melynek kezdő lapját az énekkar tagjai aláírásukkal látták el.

Kedves Tabby és Tony, Isten áldjon és őrizzen meg Benneteket szeretetében minden utatokon !

Dear Tabby and Tony, God bless you and guard you, in God’s love in all your ways !

 

Fotók, szöveg: id. Sallai Gábor

2019.06.02. Konfirmáció a Nagytemplomban

2019. június 2-án, vasárnap volt gyülekezetünkben a konfirmáció. Az elmúlt évekhez hasonlóan a régen konfirmált testvérek is megerősítették a gyermekként tett fogadalmukat. Képriport az eseményről.

Fotók: Sallai Gábor

2019.04.28. Zenés Áhítat a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium közreműködésével. Videó részlet...

2019. április 28-án, Húsvét ünnepe után 1. vasárnap Zenés Áhítat volt az Evangélikus Nagytemplomban, a Nyíregyházi  Művészeti Szakgimnázium kórusának és hangszeres növendékeinek közreműködésével, akik immár harmadik alkalommal vettek részt zenés alkalmainkon. A vendéglátói köszöntést, majd az igehirdetést  dr. Kovács László Attila igazgató lelkész szolgálatában hallhattuk. Konferált Kulcsár Éva, a kórust vezényelte Pető István.

Videó részlet: id. Sallai Gábor

2019.04.28. Zenés Áhítat a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium közreműködésével

2019. április 28-án, Húsvét ünnepe után 1. vasárnap Zenés Áhítat volt az Evangélikus Nagytemplomban, a Nyíregyházi  Művészeti Szakgimnázium kórusának és hangszeres növendékeinek közreműködésével, akik immár harmadik alkalommal vettek részt zenés alkalmainkon. A vendéglátói köszöntést, majd az igehirdetést  dr. Kovács László Attila igazgató lelkész szolgálatában hallhattuk. Konferált Kulcsár Éva, a kórust vezényelte Pető István.

Elhangzott művek; Pető István: Uram, oly szép a templomod (kórus), Giles Farnaby: Construe my meaning (kórus), J.S.Bach: Drága, jó Jézus (szóló ének), Jézus, vigasságom (kórus), Félix Mendelssohn-Bartholdy: Da nobis pacem Domine (kórus), J.S.Bach: BWV 998 Prelúdium (gitár) és BWV 1031 Esz-dúr fuvola szonáta II. tétel tuba átiratban (tuba), valamint az 1067-es jegyzékszámú h-moll szvitből a Menüett és Badineri tételek (fuvola és cselló).

Közreműködtek: Bánszki Réka fuvolán, Balogh Zsolt csellón, Kiss Zoltán orgonán, Gerzsenyi Tünde szóló énekkel Pető István orgona kíséretével, Girincsi Márton gitáron, Péterszegi Balázs tubán Pető István zongora kíséretével,

Felkészítő tanárok: Korponai-Kiss Noémi, Schaff Kálmánné, Jobbágy Bianka, Blága Péter, Pető István, Kiss Zoltán.

A záró műsorszám Gárdonyi Zoltán "Mondjatok dicséretet..." kezdetű népének feldolgozása volt, a szakgimnázium kórusának előadásában, melyről videó felvétel is készült.

Az áhítatot követő beszélgetésekből kiderült, a jelenlévők várták és szívből örültek az iskola növendékei által nyújtott lélekemelő zenei ajándéknak.
Reméljük, egyházközségünk a jövőben lehetőségei szerint, más művészeti ágakban (pl. képzőművészet)  is biztosít majd bemutatkozási lehetőséget az iskola növendékeinek...

Szöveg és fotó/video: id. Sallai Gábor

2019.04.21. Húsvéti zenés áhítat, videó, II. részlet

2019.04.21. Vasárnap, Húsvéti zenés áhítat volt a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban, II. videó részlet.

Videó: id. Sallai Gábor

2019.04.21. Húsvéti zenés áhítat, videó, I. részlet

2019.04.21. Vasárnap, Húsvéti zenés áhítat volt az Evangélikus Nagytemplomban, I. videó részlet.

Videó: id. Sallai Gábor

2019.04.14. Óvodások jubileumi húsvéti műsora videó részlet

2019. április 14-én, Virágvasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt Kistemplomban az elindulásának 10 éves évfordulóját ünneplő óvoda kicsinyei adtak húsvéti műsort, melyet szeretetvendégség követett.

Videó részlet: id. Sallai Gábor

2019.04.14. Óvodások jubileumi húsvéti műsora a Kistemplomban...

2019. április 14-én, Virágvasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt Kistemplomban, az elindulásának 10 éves évfordulóját ünneplő óvoda kicsinyei adtak húsvéti műsort, melyet szeretetvendégség követett.

Foto: Sallai Gábor

2019.04.14. Gyermek-ifjúsági műsor az Iskolában

2019. április 14-én, Virágvasárnap délután Húsvéti gyermek-ifjúsági műsor volt az Evangélikus Általános Iskola dísztermében.

Foto: Sallai Gábor

2019.01.10. Új padok a Kistemplomban...

Régi álma teljesült a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség Széna téri kistemplomához tartozó gyülekezetnek: elkészültek a rögzített, új templompadok, amelyeket már nem fenyeget a felborulás.  A padok 2019. január 10-én kerültek beépítésre a templomtérbe. A papi paddal együtt 70 személy számára van ülőhely.  A beruházás a Magyarországi Evangélikus Egyház EGYH-KCP-16-P-0093 fejlesztési projektjében a Magyar Kormány által nyújtott támogatásból valósult meg. A munkát Balku Sándor kölcsei asztalos (a Kölcsei Evangélikus Egyházközség presbitere) nyerte el, és nagyon szép munkát végzett. Áldott legyen érte az Isten!

Fotó: Sallai Gábor       Szöveg: dr. Kovács László Attila