Szemelvények honlapokról…


2018.03.08.
Budapest – A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2018. március 6-án, kedden adta át 2017-es sajtódíjait.
Díjat nyert Laborczi Dóra kolléganőnk

A zsűri célja az volt, hogy olyan pályamunkákat díjazzanak, melyek a szegénységben élők helyzetét árnyaltan és érzékenyen mutatják be. A díj különlegessége még, hogy a zsűri tagjait szegénységben élő, illetve szegénységet megtapasztalt emberek adják. 

Laborczi Dóra,Kötőszó blogon megjelent, A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér  című írásával nyerte el a harmadik helyezést. Kolléganőnk Muntag Vincéről, a kerekesszékes ifjú kutató, irodalmár és színháztudós mindennapjairól és ösztöndíjcéljáról írt cikkében. A riport eredményeként Vincének sikerült anyagi támogatókat találnia, majd álmát valóra váltania, így az idei tanévet már Canterburyben, a University of Kenten kezdhette.


Forrás és Szöveg: evangelikus.hu. Fotó: Szabó-Nyulász Melinda


2018.03.07. Forrás: evangelikus.hu  Szöveg: ERSZK

Eldöntötte, odament, megnyerte!

 

Nyíregyháza – Túró Vanda, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakos hallgatója, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja nyerte a Lippai  Balázs Roma Szakkollégium országos mese- és versmondó versenyét, melyet 2018. március 2-án rendeztek Hajdúböszörményben. Vanda erős mezőnyben vívta ki az elsőséget, meggyőző előadásával – a tapsból ítélve – versenytársai elismerését is elnyerte, a zsűri pedig a fődíjjal jutalmazta.

 


2018.03.06. Forrás: evangelikus.hu

Die Evangelisch-Lutherische Kirche in Ungarn (ELKU)

 

” In den letzten 5 Jahrhunderten unserer Geschichte haben wir gelernt, dass unterschiedliche Sprachen und Kulturen sich gegenseitig bereichern können.  Diese zu bewahren und pflegen ist unser kostbarstes Erbe und unsere gemeinsame Verantwortung. “

 


2018.03.03. Forrás: HVG.hu Balla István

Ha elkezdjük használni, az szétrobbantja az iskolát

A digitális pedagógia nem a kütyükről vagy a sávszélességről szól, sokkal inkább egy új tanítási szemléletet takar – állítja az évek óta ilyen módszerrel dolgozó Prievara Tibor és Nádori Gergely. Erre azért is szükség van, mert szerintük a diákok számára a mai iskola teljesen érdektelen. Mit változtathat ezen egy digitális tanóra? Miért tévhit, hogy minden mai gyerek digitális írástudó? És miért nem elég, ha a tanárok okos appok segítségével tanítanak?


2018.01.28. Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Darvas István rabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök beszélgetett a kertészi életmű egy-egy idézete alapján a holokausztról és az emlékezet kérdésköréről a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Forrás: evangelikus.hu    Moderátor Galambos Ádám evangélikus teológus.

Európa
Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.Európa nyomasztó öröksége című művében Kertész Imre többek között így fogalmazott: „Nem tudom, hogyan kell megoldani a menekültkérdést, a szociális problémákat, a szegényebb országok s az értékes emberek felkarolását, nem tudom, hogyan lehet felszámolni a terrorizmust és megteremteni az új biztonsági rendszert. Egyvalamit azonban határozottan tudok: az a civilizáció, amely nem mondja ki világosan az értékeit, vagy amely e kinyilvánított értékeit cserbenhagyja, az a pusztulás, a végelgyengülés útjára lép. Akkor majd mások fogják kimondani ezeket az értékeket, s e mások szájában azok már nem értékek lesznek többé, hanem megannyi ürügy a korlátlan hatalomra, a korlátlan pusztításra. (…) Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.”

Az Asztali beszélgetések disputapartnerei egyetértettek abban, hogy a Soá utáni időszak népirtásai, a szegények melletti nem kiállás és számos gazdasági és nem szociális alapon hozott döntés azt mutatja, hogy az ember nem tanult a múlt hibájából.

Fabiny Tamás elmondta, hogy ma a politikában, művészetben, magánéletben is újra és újra az értékkel szemben az érdek kerül előtérbe. A püspök Kertész Imre szavait megerősítve hangsúlyozta, hogy „az értéket hangsúlyoznunk kell az érdekkel szemben.”Az evangélikus püspök Kertésznek a berlini Művészeti Akadémián 2007-ben elmondott beszédével kapcsolatban elmondta, hogy Európa képe azóta még legyengültebb. „Az erős szekularizáció, a kiábrándultság, a menekültkérdés körüli tehetetlenség, az elidegenedés az elmúlt években sokkal erősebb, mint amikor Kertész ezeket a mondatokat írta.”

A teljes beszélegetés és video: evangelikus.hu


 

2016.11.03.
Feloldható félelem…
Integrációs házat nyitnak az evangélikusok Nyíregyházán…

Forrás: evangelikus.hu

 


2016.09.20. 
“Ez nem így működik. Ez nem a kétezer évvel ezelőtti Palesztina.
A te országod, hogy is mondjam, nem ebből a világból való.”

Balavány György:  Jézus, ne zavarj, épp téged szolgállak! 
Forrás: hvg.hu


  A képen Szíria Homsz városa  2016. szeptember 20-án,  a Gyermekek világnapján…  

TUDTA ?

…hogy Szíria Homsz nevű városa a kereszténység első otthona, ahová Jézus követői menekültek keresztre feszítése után? Elmondja valaki, hogy ők évszázadok óta fejlesztik és őrzik a kereszténység kultúráját?


2016. 04.26.
Hittan: valóban több a soknál?    
Szerző: Simon Z. Attila evangélikus hittantanár 
Forrás: Kötőszó Evangélikus közéleti blog


 

2016. 04.03.

„Ha még lesz emberi arcuk…”

Fabiny Tamás püspök a menekültekről

Forrás: kotoszo.blog.hu

 

 


 

2016.02.23.
A segítés nem lehet ideológiai alapú
Interjú Laborczi Géza evangélikus elkésszel
Forrás: evangelikus.hu

 

 

 


2016.02.02. 
Menekült kérdések és megoldások a német keresztények szemével nézve…

Forrás: ekd.de


2015.11.23.
Akik belehaltak a reménybe


Fabiny Tamás
prédikációja a gyermekáldozatokról
Forrás: kotoszo.blog.hu


2015.07.09.
Menekültek Szegeden
Beszélgetés ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkésszel
Forrás: evangelikus.hu


2015.04.05.
Nyugi, a kereszténység nem ilyen!
Balavány György írása
Forrás: hvg.hu  


2015.01.30.

Vekerdy Tamás pszichológus és Deák László evangélikus lelkész
disputáján a gyermek nevelése volt a központi kérdés…
Forrás: evangélikus.hu


2014.10.27.

Lehetőségek és korlátok között
Beszélgetés a hitoktatásról
Fábri Györggyel
és Kodácsy-Simon Eszterrel 
Szabóné Mátrai Mariann interjúja…
Forrás: evangélikus.hu