Lapszemle…

Lapszemle rovatunkban rendszeresen szemlézzük más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapok kereszténységről szóló tudósításait, valamint keresztény hátterű blogokat is. Az anyagok teljes terjedelmükben a forrás eredeti oldalán olvashatóak, nem részei a nyiregyhaza.lutheran.hu tartalmának, és nem tükrözik egyházközségünk hivatalos véleményét.
A címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.


Ne engedje, hogy a gyereke a szívére hallgasson, hogy tegyen valamit az üldözöttekért, az éhezőkért! Ne engedje, hogy a gyereke halálos veszélynek tegye ki magát! Mi van, ha ezt a két dolgot csak együtt lehet nem engedni? Vagy engedni?

Ha választani kell, mire neveljük gyermekeinket? Arra, hogy fordítsanak hátat az üldözötteknek, az éhezőknek, vagy arra, hogy ne tegyék ki magukat halálos veszélynek? Ez a kérdés merült fel bennem csütörtökön a gönyűi temetőben…..

…. Áldozz rám egy húszast!, áldozd fel értem az életed! – ezekre az azonos szerkezetű felszólításokra nyilván egészen más arányban válaszolnak igennel vagy nemmel az emberek különböző helyzetekben. A legtöbbünknél, a legtöbb helyzetben van egy pont, ahol az igen nem-be fordul át. Akkor is, ha az áldozatot a családom, a pártom, a városom, az országom, a nemzetem, a kontinensem kellene, hogy hozza. Az örökös igenek szentjei és az örökös nemek antiszentjei nincsenek sokan.

A válaszok arányai meghatározzák egy társadalom minőségét.


Forrás: Stumpf András 2019.04.19.

„Az a lényeg, hogy fájjon”

 

Nagypénteki interjú Erdő Péter bíborossal böjtről, politikáról, keresztény Európáról.

Az égő Notre-Dame látványa nem csak a hívőket töltötte el mély fájdalommal. Ez a közös fájdalom mutatja kereszténységünk és európaiságunk mély és szoros összefonódását – mondja Erdő Péter Esztergom-budapesti érsek, aki a Válasznak adott nagy interjújában közéletileg fontos kijelentéseket is tett.

 

Elöljáróban néhány:

  • Az egyház nem óhajt közel kerülni egyik politikai csoportosuláshoz sem.
  • Kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint „kereszténység” és „iszlám”, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással. A kultúrák konfliktusa lehet, hogy előrejelzés – ám az is lehet, hogy szándék. Nem lehet célunk a kultúrákat konfliktusba hozni egymással. Épp ellenkezőleg.
  • Az 1900-as évek elején sem jártak többen templomba Budapesten, mint ma.
  • A jövő évivel nem cél felülírni az 1938-as, zsidótörvényes rossz év budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusának emlékét, annak emléke ugyanis pozitív.
  • A tudomány egy; a tudományos kutatásnak szabadnak kell lennie.
  • A kereszténység nem lehet negatív fogalom. Nem azt mondja meg, mi nem vagyok. Krisztushoz tartozást jelent.

Forrás: KötőSzó – 2018. október 24.

A keményedő hangnemtől távol kell tartanunk magunkat – interjú Prőhle Gergellyel

„Olyan környezetben nőttem fel, ahol sosem kellett választanom Nyírő József, Herczeg Ferenc és Esterházy Péter között, sem stílusuk, sem politikai nézeteik különbözősége miatt, csak írásaik színvonala volt az érdekes…”

Szerző: Kézdi Beáta


Forrás: KötőSzó – 2016. december 23.

A perc közös, a pillanat nem – interjú Gáncs Tamással.

Egy evangélikus lelkész írása a legismertebb mai magyar szerzők között. „Az életünk ajándék, és óriási kiváltság, ha a masni pöckölgetése helyett, kibontjuk az ajándékot, és megértjük, hogy mire kaptuk” – mondja Gáncs Tamás.

Kérdések: Laborczi Dóra


Migráció és a sokféleséget tisztelő protestantizmus
írta: Orosz Gábor Viktor
Forrás: koztes.blog.hu – 2016. március 06.

“A sokszínűség gazdagságot, de kockázatot is jelent egyszerre. Az életformák, a vallások, a nemzetiségi kisebbségek természetes módon gazdagítják egy társadalom kultúráját, de szinte ugyanilyen természetességgel kelt félelmet a sokféleség, ha ismeretlen marad, akár bevallja valaki, akár nem.”

“A HELYES ÖNISMERET TEREMTI MEG AZT A SZABADSÁGOT, AMELY NEM ELSZIGETELŐDIK, HANEM NYIT A MÁSIK NEMZET, VALLÁS, DE EGYÁLTALÁN A MÁSIK EMBER FELÉ.”

“MIVEL VILÁGUNKAT ISTEN TEREMTETTE ÉS MEGVÁLTOTTA ISTEN HIÁNYÁNAK NYOMORÚSÁGÁTÓL, A PROTESTÁNS EGYHÁZAK NEM IDEGENKÉNT TEKINTENEK AZ EURÓPA SZERTE, DE HAZÁNKBAN IS EGYRE NAGYOBB SZÁMBAN MEGJELENŐ MÁS VALLÁSÚ EMBEREKRE, HANEM ÚGY, MINT AKIK „LAKÓTÁRSAINK”, AKIK UGYANANNAK A POLISZNAK A TAGJAI, AKIK ISTEN SZAVA ÁLTAL MEGSZÓLÍTOTTAK.”


80 éves a magyar sport egyik legnagyobb alakja, Balczó András

Forrás: 24.hu   2018.08.16.

Néhai lelkészünk fia, a háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója
Balczó András 2018.08.16.-án, csütörtökön ünnepelte 80. születésnapját.

Isten áldja és őrizze meg Őt szeretetében !


Új Egyenlőség – Ferenc Pápa és a Felszabadítás Teológia

Forrás: tukoraltal.blog.hu
2017. április 15. Dr. Perintfalvi Rita

Milyen folyamatokat indított be Ferenc pápa az egyházban és a társadalomban? Pogátsa Zoltán Dr. Perintfalvi Rita teológus, biblikus tudóssal és Dr. Török Csaba atya teológus, egyetemi tanárral keresi ezekre a kérdésekre a válaszokat.  Tovább…


Ingmar Bergman 100

2018. 07. 13.  Forrás: evangelikus.hu

Szöveg: Galambos Ádám, Novotny Dániel, Szabó B. András,

Kép: Ingmar Bergman Alapítvány (Svédország).

100 éve, 1918. július 14-én született a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége, Ingmar Bergman.

„Filmszalagon a legjobb írók és – kierkegaard-i értelemben – a legkülönb filozófus-teológusok egyike” – fogalmazott Ingmar Bergman művészetéről 1980-ban Pilinszky János. A svéd evangélikus lelkész gyermeke, a filmművészet kimagasló alakja a hit kérdéseit a filmvásznon is megjelenítette. Az Isten és ember kapcsolatát, a hit és hitetlenség belső feszültségeit olyan megkerülhetetlen, mára klasszikusnak számító alkotásokban dolgozta fel, mint többek között a Tükör által homályosan (1931), az Úrvacsora (1963) és a Csend (1963). Ingmar Bergman művészetében nem csak a transzcendencia kérdése és hiánya kerül előtérbe, hanem az ember esendősége, az emberi kapcsolatok sérülékenysége is. Érzékeny, lélektanilag mélyre ható filmjei az emberi lélek megértése és a hit és önvizsgálat szempontjából is sarokkövek.  Tovább…


Az oltár és trón szent(ségtelen) szövetsége?
Vajon hány évvel van elmaradva a magyar katolikus egyház?

Forrás: http://tukoraltal.blog.hu
2017. szeptember 04. szerző: Dr. Perintfalvi Rita

Milyen jelentősége lehet a Kádár korszak alatt elmaradt egyházi megújulásnak, a rendszerváltás utáni gyors csalódottságnak, a progresszív teológia és a demokratikus gondolkodási kultúra tudatos száműzésének abban, hogy idehaza lassan újra létrejönni látszik az oltár és a trón jól ismert és annál több bajsejtelmet magával hordó szent(ségtelen) szövetsége?  Tovább…

 


MI VAN, HA OLYAN ISTEN, AKIBEN TI HISZTEK, NINCSEN?

Forrás:tukoraltal.blog.hu  2016. október 25. szerző:  Dr. Perintfalvi Rita

 

Nagyon kétségbeejtő érzés hívőként szemlélni a kereszténység 21. századi szörnyszülöttének világra jövését, amelyet elsősorban két igen lényeges dolog tökéletes hiánya jellemez: és ez nem más, mint az INTELLIGENCIA és a HIT! Az intelligencia, amely képes az árnyalt gondolkodásra és a párbeszédre, amely nem dől be az aljas és demagóg szólamoknak és a hit, amely nem a Katekizmus kigooglizása és minden jogosan feltett, ésszerű kérdés eleve való ellehetetlenítése, hanem az Istennel való rejtett találkozás bensőségessége. A hit: egy érintés, amely ha valódi, utána semmi nem marad, csak a SZERETET… és vajon kiben látod ezt?   Tovább

 


Én nem adom olcsón a gyűlöletemet

Forrás: 2018.05.04. HVG.hu  szerző: Gócza Anita

Gócza Anita beszélgetett Papp Sándor Zsigmond íróval a “Gyűlölet” című regényéről, mely idén Békés Pál díjat kapott.

hvg.hu: Ezt a könyvet hat éve kezdte el írni, ehhez képest az olvasónak sokszor az az érzése, hogy az abszolút jelenről szól, hasonló külső és belső gyűlöletek között élünk. Mintha a regényt utolérte volna az idő…

P. S. Zs.: Nekem is elképesztő érzés volt szembesülni ezzel. A történet nagy része Moldvában játszódik, színromán vidéken. Egyébként is mindig megfordul az ember fejében írás közben, hogy jól választott-e témát, kit fog ez érdekelni, hiszen annyi ilyen erdélyi családtörténet van már. De persze írtam tovább a könyvet, azután egyszer csak kitekintettem az írói barlangomból, és azt láttam, hogy az a gyűlölet, amiről írok, amit csak a papírnak szántam, megint itt van. Mintha a regény világa átköltözött volna a valóságba, csak a „román” szót kellett hirtelen „migránsra” cserélni… 

Papp Sándor Zsigmond új regényének szereplői egyként vergődnek egy sötét parancsuralom korlátai között és végletes érzelmeik fogságában. Vajon a szeretet vagy a gyűlölet bizonyul kitartóbbnak egy életen vagy akár nemzedékeken át?


Mi lenne, ha találkoznál az igazi Jézussal?

Forrás: 2018. április 18. szemlelek.blog.hu

Úgy tűnik, a BBC munkatársai is olvasnak SZEMléleket. 🙂

“Fizikai képében a Közel-Kelet napsütötte táján, hófehér európainak megmaradt, fazonra nyírt szakállú, égszínkék szemű Jézus a legelterjedtebb. Biztosan azért volt kék a szeme, mert az Égből jött, és ugye az is kék. Kinézete annyira fontos, mint sarujának márkajelzése. Persze hívők és hinni vágyók – ám ezen szándékukat nyíltan tagadók – szeretnek elveszni a részletekben. Ez azért is jó, mert addig nem kell az Egésszel foglalkozni.”

Az idézet értékmagazinunk egyik szerzője, a drogosból lett postásból lett masszőrből lett gyermekvédelmi munkatárs és lelki író, Szőke Tibor 2016 nyarán megjelent, ide kattintva olvasható írásából való. A cikk címe ez volt: “Jézusom, hogy nézel ki?”

Épp ezt a témát dolgozta fel a brit BBCIII csatorna április 10-én közzétett videója. Az angol nyelvű filmecske egyik szereplője korunk embere, aki imádkozni készül egy templom hűvösén. Annyira hatékony ezen hozzáállása, hogy meg is jelenik előtte Jézus. Európai emberünk azonban elképed, mert ő fehér bőrű, kék szemű daliás Megváltóra gondolt fohásza közben, nem egy színes bőrű rasztára (ami ugyancsak nem túl reális beállítás, ám kellően meghökkentő, bizonnyal ez volt a cél). Jézusunk próbálja érzékeltetni, hogy ő voltaképpen a Közel-Keletről származik, a röpke dialógus végén pedig félve teszi hozzá, hogy vajon merje-e felemlegetni saját zsidó származását.

  

A videó nyilvánvalóan az előítéletekre kíván rámutatni, amelyek bizony felbukkannak keresztény, különösen “fehér keresztény” körökben is. A “famalam” kulcsszó, amelyet a készítők a jelenethez társítottak, az angol nyelvben szlengként arra utal, hogy “tesók” vagyunk: egy család tagjaiként összetartozunk.


2018.03.20. Forrás: kotoszo.blog.hu

A bálványimádás és politikai idiotizmus jelei a választási időszakban

Szerző: Kodácsy Tamás református lelkész

Timothy Keller írja a kortárs bálványimádást leleplező könyvében, hogy ahol elveszett Isten valósága, ott sokan a politikában keresik azt a transzcendens vallásos élményt, amelyre vágynak.

Jézus határozottan elutasította a politikai bálványimádást, túllépett minden türelmetlenségen, falkán és állati ösztönön, igazi homo politicus, közösségi ember volt. Polisza a kozmosz, támogatott csoportja az egész emberiség. Kövessük Őt. Legyünk politikai élőlényekből közösségi emberek.


2018.03.08.
Budapest – A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2018. március 6-án, kedden adta át 2017-es sajtódíjait.
Díjat nyert Laborczi Dóra kolléganőnk

A zsűri célja az volt, hogy olyan pályamunkákat díjazzanak, melyek a szegénységben élők helyzetét árnyaltan és érzékenyen mutatják be. A díj különlegessége még, hogy a zsűri tagjait szegénységben élő, illetve szegénységet megtapasztalt emberek adják.

Laborczi Dóra,Kötőszó blogon megjelent, A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér  című írásával nyerte el a harmadik helyezést. Kolléganőnk Muntag Vincéről, a kerekesszékes ifjú kutató, irodalmár és színháztudós mindennapjairól és ösztöndíjcéljáról írt cikkében. A riport eredményeként Vincének sikerült anyagi támogatókat találnia, majd álmát valóra váltania, így az idei tanévet már Canterburyben, a University of Kenten kezdhette.


Forrás és Szöveg: evangelikus.hu. Fotó: Szabó-Nyulász Melinda


2018.03.07. Forrás: evangelikus.hu  Szöveg: ERSZK

Eldöntötte, odament, megnyerte!

 

Nyíregyháza – Túró Vanda, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakos hallgatója, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja nyerte a Lippai  Balázs Roma Szakkollégium országos mese- és versmondó versenyét, melyet 2018. március 2-án rendeztek Hajdúböszörményben. Vanda erős mezőnyben vívta ki az elsőséget, meggyőző előadásával – a tapsból ítélve – versenytársai elismerését is elnyerte, a zsűri pedig a fődíjjal jutalmazta.

 


2018.03.06. Forrás: evangelikus.hu

Die Evangelisch-Lutherische Kirche in Ungarn (ELKU)

 

” In den letzten 5 Jahrhunderten unserer Geschichte haben wir gelernt, dass unterschiedliche Sprachen und Kulturen sich gegenseitig bereichern können.  Diese zu bewahren und pflegen ist unser kostbarstes Erbe und unsere gemeinsame Verantwortung. “

 


2018.03.03. Forrás: HVG.hu Balla István

Ha elkezdjük használni, az szétrobbantja az iskolát

A digitális pedagógia nem a kütyükről vagy a sávszélességről szól, sokkal inkább egy új tanítási szemléletet takar – állítja az évek óta ilyen módszerrel dolgozó Prievara Tibor és Nádori Gergely. Erre azért is szükség van, mert szerintük a diákok számára a mai iskola teljesen érdektelen. Mit változtathat ezen egy digitális tanóra? Miért tévhit, hogy minden mai gyerek digitális írástudó? És miért nem elég, ha a tanárok okos appok segítségével tanítanak?


2018.01.28. Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Darvas István rabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök beszélgetett a kertészi életmű egy-egy idézete alapján a holokausztról és az emlékezet kérdésköréről a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Forrás: evangelikus.hu    Moderátor Galambos Ádám evangélikus teológus.

Európa
Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.Európa nyomasztó öröksége című művében Kertész Imre többek között így fogalmazott: „Nem tudom, hogyan kell megoldani a menekültkérdést, a szociális problémákat, a szegényebb országok s az értékes emberek felkarolását, nem tudom, hogyan lehet felszámolni a terrorizmust és megteremteni az új biztonsági rendszert. Egyvalamit azonban határozottan tudok: az a civilizáció, amely nem mondja ki világosan az értékeit, vagy amely e kinyilvánított értékeit cserbenhagyja, az a pusztulás, a végelgyengülés útjára lép. Akkor majd mások fogják kimondani ezeket az értékeket, s e mások szájában azok már nem értékek lesznek többé, hanem megannyi ürügy a korlátlan hatalomra, a korlátlan pusztításra. (…) Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.”

Az Asztali beszélgetések disputapartnerei egyetértettek abban, hogy a Soá utáni időszak népirtásai, a szegények melletti nem kiállás és számos gazdasági és nem szociális alapon hozott döntés azt mutatja, hogy az ember nem tanult a múlt hibájából.

Fabiny Tamás elmondta, hogy ma a politikában, művészetben, magánéletben is újra és újra az értékkel szemben az érdek kerül előtérbe. A püspök Kertész Imre szavait megerősítve hangsúlyozta, hogy „az értéket hangsúlyoznunk kell az érdekkel szemben.”Az evangélikus püspök Kertésznek a berlini Művészeti Akadémián 2007-ben elmondott beszédével kapcsolatban elmondta, hogy Európa képe azóta még legyengültebb. „Az erős szekularizáció, a kiábrándultság, a menekültkérdés körüli tehetetlenség, az elidegenedés az elmúlt években sokkal erősebb, mint amikor Kertész ezeket a mondatokat írta.”

A teljes beszélegetés és video: evangelikus.hu


 

2016.11.03.
Feloldható félelem…
Integrációs házat nyitnak az evangélikusok Nyíregyházán…

Forrás: evangelikus.hu

 


2016.09.20. 
“Ez nem így működik. Ez nem a kétezer évvel ezelőtti Palesztina.
A te országod, hogy is mondjam, nem ebből a világból való.”

Balavány György:  Jézus, ne zavarj, épp téged szolgállak!
Forrás: hvg.hu


  A képen Szíria Homsz városa  2016. szeptember 20-án,  a Gyermekek világnapján…  

TUDTA ?

…hogy Szíria Homsz nevű városa a kereszténység első otthona, ahová Jézus követői menekültek keresztre feszítése után? Elmondja valaki, hogy ők évszázadok óta fejlesztik és őrzik a kereszténység kultúráját?


2016. 04.26.
Hittan: valóban több a soknál? 
Szerző: Simon Z. Attila evangélikus hittantanár
Forrás: Kötőszó Evangélikus közéleti blog


 

2016. 04.03.

„Ha még lesz emberi arcuk…”

Fabiny Tamás püspök a menekültekről

Forrás: kotoszo.blog.hu


 

2016.02.23.
A segítés nem lehet ideológiai alapú
Interjú Laborczi Géza evangélikus elkésszel
Forrás: evangelikus.hu

 

 

 


2016.02.02.
Menekült kérdések és megoldások a német keresztények szemével nézve…

Forrás: ekd.de


2015.11.23.
Akik belehaltak a reménybe


Fabiny Tamás
prédikációja a gyermekáldozatokról
Forrás: kotoszo.blog.hu


2015.07.09.
Menekültek Szegeden
Beszélgetés ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkésszel
Forrás: evangelikus.hu


2015.04.05.
Nyugi, a kereszténység nem ilyen!
Balavány György írása
Forrás: hvg.hu


2015.01.30.

Vekerdy Tamás pszichológus és Deák László evangélikus lelkész
disputáján a gyermek nevelése volt a központi kérdés…
Forrás: evangélikus.hu


2014.10.27.

Lehetőségek és korlátok között
Beszélgetés a hitoktatásról
Fábri Györggyel
és Kodácsy-Simon Eszterrel 
Szabóné Mátrai Mariann interjúja…
Forrás: evangélikus.hu


Lapszemle rovatunkban rendszeresen szemlézzük más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapok kereszténységről szóló tudósításait, valamint keresztény hátterű blogokat is. Az anyagok teljes terjedelmükben a forrás eredeti oldalán olvashatóak, nem részei a nyiregyhaza.lutheran.hu tartalmának, és nem tükrözik egyházközségünk hivatalos véleményét.
A címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.