Szemelvények honlapokról…


Mi lenne, ha találkoznál az igazi Jézussal?

Forrás: 2018. április 18. szemlelek.blog.hu

Úgy tűnik, a BBC munkatársai is olvasnak SZEMléleket. 🙂

“Fizikai képében a Közel-Kelet napsütötte táján, hófehér európainak megmaradt, fazonra nyírt szakállú, égszínkék szemű Jézus a legelterjedtebb. Biztosan azért volt kék a szeme, mert az Égből jött, és ugye az is kék. Kinézete annyira fontos, mint sarujának márkajelzése. Persze hívők és hinni vágyók – ám ezen szándékukat nyíltan tagadók – szeretnek elveszni a részletekben. Ez azért is jó, mert addig nem kell az Egésszel foglalkozni.”

Az idézet értékmagazinunk egyik szerzője, a drogosból lett postásból lett masszőrből lett gyermekvédelmi munkatárs és lelki író, Szőke Tibor 2016 nyarán megjelent, ide kattintva olvasható írásából való. A cikk címe ez volt: “Jézusom, hogy nézel ki?”

Épp ezt a témát dolgozta fel a brit BBCIII csatorna április 10-én közzétett videója. Az angol nyelvű filmecske egyik szereplője korunk embere, aki imádkozni készül egy templom hűvösén. Annyira hatékony ezen hozzáállása, hogy meg is jelenik előtte Jézus. Európai emberünk azonban elképed, mert ő fehér bőrű, kék szemű daliás Megváltóra gondolt fohásza közben, nem egy színes bőrű rasztára (ami ugyancsak nem túl reális beállítás, ám kellően meghökkentő, bizonnyal ez volt a cél). Jézusunk próbálja érzékeltetni, hogy ő voltaképpen a Közel-Keletről származik, a röpke dialógus végén pedig félve teszi hozzá, hogy vajon merje-e felemlegetni saját zsidó származását.

A videó nyilvánvalóan az előítéletekre kíván rámutatni, amelyek bizony felbukkannak keresztény, különösen “fehér keresztény” körökben is. A “famalam” kulcsszó, amelyet a készítők a jelenethez társítottak, az angol nyelvben szlengként arra utal, hogy “tesók” vagyunk: egy család tagjaiként összetartozunk.


2018.03.20. Forrás: kotoszo.blog.hu

A bálványimádás és politikai idiotizmus jelei a választási időszakban

Szerző: Kodácsy Tamás református lelkész

Timothy Keller írja a kortárs bálványimádást leleplező könyvében, hogy ahol elveszett Isten valósága, ott sokan a politikában keresik azt a transzcendens vallásos élményt, amelyre vágynak.

Jézus határozottan elutasította a politikai bálványimádást, túllépett minden türelmetlenségen, falkán és állati ösztönön, igazi homo politicus, közösségi ember volt. Polisza a kozmosz, támogatott csoportja az egész emberiség. Kövessük Őt. Legyünk politikai élőlényekből közösségi emberek.


2018.03.08.
Budapest – A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2018. március 6-án, kedden adta át 2017-es sajtódíjait.
Díjat nyert Laborczi Dóra kolléganőnk

A zsűri célja az volt, hogy olyan pályamunkákat díjazzanak, melyek a szegénységben élők helyzetét árnyaltan és érzékenyen mutatják be. A díj különlegessége még, hogy a zsűri tagjait szegénységben élő, illetve szegénységet megtapasztalt emberek adják. 

Laborczi Dóra,Kötőszó blogon megjelent, A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér  című írásával nyerte el a harmadik helyezést. Kolléganőnk Muntag Vincéről, a kerekesszékes ifjú kutató, irodalmár és színháztudós mindennapjairól és ösztöndíjcéljáról írt cikkében. A riport eredményeként Vincének sikerült anyagi támogatókat találnia, majd álmát valóra váltania, így az idei tanévet már Canterburyben, a University of Kenten kezdhette.


Forrás és Szöveg: evangelikus.hu. Fotó: Szabó-Nyulász Melinda


2018.03.07. Forrás: evangelikus.hu  Szöveg: ERSZK

Eldöntötte, odament, megnyerte!

 

Nyíregyháza – Túró Vanda, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakos hallgatója, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja nyerte a Lippai  Balázs Roma Szakkollégium országos mese- és versmondó versenyét, melyet 2018. március 2-án rendeztek Hajdúböszörményben. Vanda erős mezőnyben vívta ki az elsőséget, meggyőző előadásával – a tapsból ítélve – versenytársai elismerését is elnyerte, a zsűri pedig a fődíjjal jutalmazta.

 


2018.03.06. Forrás: evangelikus.hu

Die Evangelisch-Lutherische Kirche in Ungarn (ELKU)

 

” In den letzten 5 Jahrhunderten unserer Geschichte haben wir gelernt, dass unterschiedliche Sprachen und Kulturen sich gegenseitig bereichern können.  Diese zu bewahren und pflegen ist unser kostbarstes Erbe und unsere gemeinsame Verantwortung. “

 


2018.03.03. Forrás: HVG.hu Balla István

Ha elkezdjük használni, az szétrobbantja az iskolát

A digitális pedagógia nem a kütyükről vagy a sávszélességről szól, sokkal inkább egy új tanítási szemléletet takar – állítja az évek óta ilyen módszerrel dolgozó Prievara Tibor és Nádori Gergely. Erre azért is szükség van, mert szerintük a diákok számára a mai iskola teljesen érdektelen. Mit változtathat ezen egy digitális tanóra? Miért tévhit, hogy minden mai gyerek digitális írástudó? És miért nem elég, ha a tanárok okos appok segítségével tanítanak?


2018.01.28. Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Darvas István rabbi és Fabiny Tamás evangélikus püspök beszélgetett a kertészi életmű egy-egy idézete alapján a holokausztról és az emlékezet kérdésköréről a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Forrás: evangelikus.hu    Moderátor Galambos Ádám evangélikus teológus.

Európa
Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.Európa nyomasztó öröksége című művében Kertész Imre többek között így fogalmazott: „Nem tudom, hogyan kell megoldani a menekültkérdést, a szociális problémákat, a szegényebb országok s az értékes emberek felkarolását, nem tudom, hogyan lehet felszámolni a terrorizmust és megteremteni az új biztonsági rendszert. Egyvalamit azonban határozottan tudok: az a civilizáció, amely nem mondja ki világosan az értékeit, vagy amely e kinyilvánított értékeit cserbenhagyja, az a pusztulás, a végelgyengülés útjára lép. Akkor majd mások fogják kimondani ezeket az értékeket, s e mások szájában azok már nem értékek lesznek többé, hanem megannyi ürügy a korlátlan hatalomra, a korlátlan pusztításra. (…) Ha a jövő Európájára gondolok, erős, magabiztos Európát képzelek el, olyat, amely mindig szívesen tárgyal, de soha nem alkuszik meg.”

Az Asztali beszélgetések disputapartnerei egyetértettek abban, hogy a Soá utáni időszak népirtásai, a szegények melletti nem kiállás és számos gazdasági és nem szociális alapon hozott döntés azt mutatja, hogy az ember nem tanult a múlt hibájából.

Fabiny Tamás elmondta, hogy ma a politikában, művészetben, magánéletben is újra és újra az értékkel szemben az érdek kerül előtérbe. A püspök Kertész Imre szavait megerősítve hangsúlyozta, hogy „az értéket hangsúlyoznunk kell az érdekkel szemben.”Az evangélikus püspök Kertésznek a berlini Művészeti Akadémián 2007-ben elmondott beszédével kapcsolatban elmondta, hogy Európa képe azóta még legyengültebb. „Az erős szekularizáció, a kiábrándultság, a menekültkérdés körüli tehetetlenség, az elidegenedés az elmúlt években sokkal erősebb, mint amikor Kertész ezeket a mondatokat írta.”

A teljes beszélegetés és video: evangelikus.hu


 

2016.11.03.
Feloldható félelem…
Integrációs házat nyitnak az evangélikusok Nyíregyházán…

Forrás: evangelikus.hu

 


2016.09.20. 
“Ez nem így működik. Ez nem a kétezer évvel ezelőtti Palesztina.
A te országod, hogy is mondjam, nem ebből a világból való.”

Balavány György:  Jézus, ne zavarj, épp téged szolgállak! 
Forrás: hvg.hu


  A képen Szíria Homsz városa  2016. szeptember 20-án,  a Gyermekek világnapján…  

TUDTA ?

…hogy Szíria Homsz nevű városa a kereszténység első otthona, ahová Jézus követői menekültek keresztre feszítése után? Elmondja valaki, hogy ők évszázadok óta fejlesztik és őrzik a kereszténység kultúráját?


2016. 04.26.
Hittan: valóban több a soknál?    
Szerző: Simon Z. Attila evangélikus hittantanár 
Forrás: Kötőszó Evangélikus közéleti blog


 

2016. 04.03.

„Ha még lesz emberi arcuk…”

Fabiny Tamás püspök a menekültekről

Forrás: kotoszo.blog.hu

 

 


 

2016.02.23.
A segítés nem lehet ideológiai alapú
Interjú Laborczi Géza evangélikus elkésszel
Forrás: evangelikus.hu

 

 

 


2016.02.02. 
Menekült kérdések és megoldások a német keresztények szemével nézve…

Forrás: ekd.de


2015.11.23.
Akik belehaltak a reménybe


Fabiny Tamás
prédikációja a gyermekáldozatokról
Forrás: kotoszo.blog.hu


2015.07.09.
Menekültek Szegeden
Beszélgetés ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkésszel
Forrás: evangelikus.hu


2015.04.05.
Nyugi, a kereszténység nem ilyen!
Balavány György írása
Forrás: hvg.hu  


2015.01.30.

Vekerdy Tamás pszichológus és Deák László evangélikus lelkész
disputáján a gyermek nevelése volt a központi kérdés…
Forrás: evangélikus.hu


2014.10.27.

Lehetőségek és korlátok között
Beszélgetés a hitoktatásról
Fábri Györggyel
és Kodácsy-Simon Eszterrel 
Szabóné Mátrai Mariann interjúja…
Forrás: evangélikus.hu